Има ли значение размера на автомобилните гуми

Има ли значение размера на автомобилните гуми

Размерът на автомобилната гума не е нещо, за което обикновено мислите. Това обаче оказва влияние върху вашето шофиране и безопасността на вашето превозно средство дори и когато си избирате гуми онлайн. Размерът на гумите се измерва с височината в инчове от земята до горната част на гумата, която се нарича “пропорционално съотношение”.

Защо е важен размера на гумите?

Гумите са от съществено значение за движението на автомобила и поведението му на пътя. Размерът на гумите има значение, защото определя колко добре или колко зле ще се представи автомобилът на различни видове терен. Размерът на гумите се измерва в инчове и е важно да получите автогуми с правилния размер за вашия автомобил, тъй като това може коренно да промени начина, по който усещате и управлявата своята кола. Това ще определи колко добре вашето превозно средство може да се справя с различни видове терени.

Размерът на гумата е мярка за това колко широка е гумата и какви са нейните характеристики. Има много различни видове гуми и размери, така че е важно да изберете правилния размер за вашия автомобил. Размерът на гумите се измерва в инчове като някои примери са: 10″ (по-малък), 17″ (среден) и 22″ (по-голям). Размерът на гумата, от който се нуждаете, ще зависи от типа на превозното средство, терените по които ще шофирате, както и времето.

Има ли значение размерът на гумата?

Автомобилните производители проектират всеки автомобил да има възможността да работи с точно определен размер и тип гума. Възможно е да монтирате гуми с различен размер от този, за който е проектирана колата ви, но трябва да го правите само със знанието и разбирането, че променяте това колко добре ще функционира колата ви ви на пътя и изменяте поведението й при шофиране.

Промяната на ширината или съотношението на вашите гуми може да причини очевидни проблеми като например гуми, които се трият в окачването. Това също може да причини невидими проблеми – добавяне на повече износване към трансмисията и двигателя, промяна на теглото, което автомобила може да носи или тегли, или дори да направи вашия скоростомер неточен и с отклонения или антиблокиращите спирачки да станат неефективни.

автогуми

По-широки и по-големи гуми

Разбира се, вероятно сте виждали автомобили с висока проходимост или яки автомобили с нестандартни размери на гумите на пътя и трябва да знаете, че е възможно безопасно да направите тези промени.

По-големите гуми за джип или офроуд SUV могат да подобрят просвета на превозното средство и да променят ъглите на приближаване, напускане и пречупване, които шофьорите трябва да знаят, за да се измъкнат от трудни места при катерене на скали например.

По-широките гуми на задните колела на автомобил със задно задвижване могат да му осигурят по-бърз старт, което е полезно за кратки, праволинейни отсечки на скорост като тези в драг състезанията. Но допълнителното тегло и сцепление могат да влошат икономията на гориво на автомобила и разхода да скочи значително.

Избор и смяна на гумите

Реномиран и доказал се на пазара магазин за гуми може безопасно да постави гуми с различен размер на повечето автомобили, но това отнема много повече работа и струва много повече от простото закупуване на самите нови гуми. При избора на различен размер гуми, не бива да забравяте, че условията, в които ще шофирате са важни за това дали да изберете летни гуми, зимни гуми или всесезонни гуми. Ако например карате мотор, то трябва да закупите специално напревени за целта гуми за мотор или пък гуми за джип и SUV – не пренебрегвайте спецификата и предназначението на автогумите. Това може да се случи чрез подмяна на колелата, на които се движат гумите, смяна на спирачни компоненти, промяна на диференциала на AWD или превозно средство с 4 задвижващи колела и препрограмиране или смяна на компютрите на автомобила, за да се гарантира, че критичните функции за безопасност при движение с различни автомобилни гуми няма да бъдат компрометирани.