Ремонт на банята – избор на плочки за баня

Ремонт на банята – избор на плочки за баня

Всички основни ремонти на апартаменти или къщи почти винаги започват точно от банята и това е така, защото има много работа като премахване на старите плочки за баня, къртене на стени, мивка, душ кабина или вана, тоалетна и други. Ще има строителни отпадъци – спор няма, които ако не започнете именно от банята, ще съсипят другите помещения, които вече сте ремонтирали. Не е нужно да пазарувате всичко за банята наведнъж от някой голям строителен магазин, за да направите основен ремонт. Добре е да си направите списък откъде трябва да започнете и да купите нещата от първостепенна важност.

Първа стъпка – плочки за баня

Добре е първо да помислите в каква цветова гама искате да бъде цялостно решена банята ви и тогава да се насочите към избора на красиви плочки за баня, които да паснат като парче от пъзел. Ще трябва да вземете размерите на пода и на стени и да прецените какъв размер и в каква форма искате да бъдат плочките за баня, за да изчислите колко ще са ви необходими. По този начин ще сте подготвени когато отидете в някой онлайн строителен магазин и ще можете директно да си поръчате необходимото количество. Има най-различни размери като трябва да имате предвид, че ако са с по-големи размери, ще имате нужда от повече лепило за плочки, но пък ще ви е нужна по-малко фугираща смес. Сами трябва да прецените и какъв вид ще бъдат вашите плочки за баня – гланцирани или матирани, в зависимост от търсения от вас ефект.

плочки за баня

Избор на цвят и дизайн на плочките за баня

Можете да изберете едноцветни плочки за баня или пък схема с редене на мозаечни плочки. Ако изберете първия вариант, можете да изберете бял или кремав цвят, а ако искате да изглежда банята ви по-интересно, можете да изберете светлосиньо или зелено, или дори по-тъмен нюанс на кафявото. Можете също така да заложите на по-екстравагантен дизайн с тъмночервени или черни плочки за баня, ако искате тя да изглежда малко по-модерна. Можете да използвате много малки плочки, за да създадете модел като килим на пода, или да използвате по-големи плочки, за да направите банята да изглежда по-голяма.

плочки за баня

Размери и видове плочки за баня

Следващото нещо, което трябва да направите, е да разберете какъв вид плочки за баня искате. Има толкова много видове плочки за баня, които можете да откриете удобно и лесно в строителен магазин онлайн. Те се предлагат в най-различни цветове, форми, размери и има такива на промо цени, които определено си заслужават. Ако банята ви е малка, най-добре е да изберете по-малките плочки. Ако имате голяма баня, трябва да се спрете на по-големите размери плочки за баня. Също така е добре да съобразите плочките за баня с цвета на тавана, особено ако той не е бял.

Изключително важно е да изберете подходящите плочки за баня за вашето жилище. Именно банята е мястото където дори и царя ходи сам – място за усамотение, релакс и помещение в което влизате по няколко пъти на ден. Все пак денят ви започва и завършва с влизане в банята – затова изберете плочки за баня, които ще ви радват и ще ви носят страхотно настроение. Плочките за баня действително могат да бъдат чудесен начин да придадете на банята си отличителен и характерен външен вид.