Съвети при покупка на лаптоп и компютър втора ръка

Съвети при покупка на лаптоп и компютър втора ръка

Купуването на компютър или лаптоп втора ръка може да бъде чудесен начин да спестите пари. Вие купувате не само машината, но и услугите, които идват в комплект с нея. Някои от многото предимства на закупуването на компютри и лаптопи втора употреба са, че обикновено са по-евтини, по-достъпни за повечето хора, вече са били използвани преди, все още са в добро състояние и нямат вируси или злонамерен софтуер.
Няма нужда да се притеснявате за някои от рисковете при закупуването на употребявани компютри и лаптопи, защото всички те са проверени от експерт, преди да ви го продадат. Това означава, че получавате гаранция за качество за марки като Samsung, Apple, Fujitsu, Lenovo, DELL, HP, Microsoft при закупуването им от магазин за техника втора ръка.

Купуването на компютри втора употреба не винаги е чудесен вариант

Купуването на компютър или латоп втора употреба може да бъде чудесен начин да спестите пари в сравнение с нов такъв. Някои хора обаче купуват употребявани машини от тъмната мрежа, на черно или от Dark/Deep web-а и се оказават с компютър или лаптоп, който не е това, което са очаквали.

Проверете преди да купите лаптоп или компютър втора ръка

Има пет неща, които трябва да проверите преди покупката на лаптопи или компютъри втора употреба:

  • Можете ли да потвърдите оригиналния собственик или да проверите за шпионски софтуер? Един от основните проблеми при закупуването на компютри втора употреба е, че е трудно да разберете дали компютъра или лаптопа все още има зловреден софтуер или данни в него.
  • Проверете за липсващ хардуер, което ще изисква определна сума пари за замяната му, ако е така.
  • Проверете условията на гаранцията в случай на бъдещи проблеми.
  • Преди да закупите компютър или лаптоп втора ръка е важно да разберете стойността на покупката на нов като алтернатива и база за сравнение.
  • Преди да купите машина втора употреба, трябва да вземете предвид някои неща. Купуването на ново би могло въпреки цената да ви излезе по-евтино, отколкото си мислите, но премерения риск при закупуване техника от магазин за втора ръка винаги ще ви спести пари.

Лаптоп или компютър втора употреба на малка част от цената на новия

Купуването на нов лаптоп или компютър може да струва доста над 1000 лв. За щастие ремонтираните и реновирани лаптопи и компютри втора ръка се предлагат на много по-ниски и изгодни цени като много често са в комплект със същата гаранция като новите. Можете също така да продадете стария си лаптоп или компютър срещу пари, ако искате да ви е още по-изгодно.

Техниката втора ръка идва с всички най-нови функции и спецификации, почти неизползвана или ремонтирана и реновирана. Ето и няколко съвета при избора :

  •  Уверете се, че сте разгледали какъв тип лаптоп или компютър искате. Ако искате нещо за игри и графичен дизайн и сте щастливи да похарчите повече от 1000 лв, тогава купете лаптоп или компютър подходящ за игри.
  • Опитайте се да избягвате да купувате лаптопи и компютри, които са твърде стари въпреки примамливата им цена, тъй като може да нямат адекватна скорост на обработка.
  • Проверете спецификациите на процесора и твърдия диск, преди да направите окончателния си избор за покупка, тъй като те могат значително да повлияят на производителността и цената.
  • Въпреки това, ако търсите нещо, което ще работи добре за основно сърфиране и текстообработка, тогава цената не би следвало да е висока.