Съвети за почистване на аквариум

Съвети за почистване на аквариум

Чистенето на аквариум на пръв поглед изглежда трудоемка работа. Водата се замърсява, образуват се налепи върху всички видове декорации и водораслите се опитват да превземат цялото пространство. Но всичко това няма как да се случи наведнъж. Ето защо е важно да почиствате аквариума си един път седмично, за да избегнете тази ситуация.

Водата в аквариума се замърсява независимо дали това е видимо за човешкото око или не. Често филтрите, които се поставят, не успяват да я пречистят напълно. Ето защо първото, което трябва да се направи е да се отлее малко вода от аквариума, която да се подмени с нова. Подмяната на водата е частична, не се излива цялото количество. След водата идва ред на вътрешните филтри, които се измиват във извадената вода от аквариума, тъй като течащата вода отмива бактериите, които отговарят за биологичното равновесие в средата. Накрая трябва да се снабдите със сифон за почистване, тъй като това е най-сигурният начин, че излишните вещества ще бъдат премахнати.

Има различни препарати за почистване на аквариум, които трябва да се използват и чрез тях да се предотврати натрупване на замърсявания. Те се делят на препарати за сладководен и морски аквариум, както за и езера. Продуктите DAJANA за сладководна вода включват дезинфекционни агенти, почистващи хлора от чешмяната вода препарати, както и такива, които елиминират водораслите и потискат растежа им. Те поддържат чистота на аквариума и предотвратяват натрупването на излишни вещества.

Препаратите, които е хубаво да използвате за морски аквариум, са почистващи средства, които предпазват декорациите вътре от потъмняване, дезинфекцира средата и я снабдява с витамини и минерали. Тези продукти се предлагат както от марките SeaChem и DAJANA, така и от много други с различно по вид съдържание. Към техните функции се причислява и подобряване на водата, което се изразява в наличието на бактерия, която разгражда остатъчната храна. Необходимо е тя да бъде премахната, защото е основния причинител на налепи.

За езерата е необходимо да се използват препарати, които да поддържат биологичния баланс в средата на рибките. Също е важно обитателите да бъдат предпазвани от заболявания. Ето защо продуктите с марка DAJANA и AQUILI  от една страна съдържат необходимите витамини, създават необходимата за средата слуз и засилват имунитета на рибите. От друга страна се грижат за нормалното развитие и растеж на растенията в езерото. Добре е да се използва поне един такъв продукт, който да ви носи спокойствието, че здравето на обитателите е подсигурено, както и баланса в тяхната среда.

Това са няколко основни стъпки, които да се следват при отглеждането на декоративни рибки и почистването на техния дом. Не се изискват големи усилия, а просто постоянна грижа с подходящите методи и почистващи препарати.