Колко витамин D всъщност трябва да приемате?

Колко витамин D всъщност трябва да приемате?

Витамин D е мастноразтворим витамин, който е важен за здравето на костите, но също така помага за регулиране на имунната функция, растежа на клетките и нивата на кръвната захар. Едно от основните погрешни схващания за витамин D е, че той може да бъде набавен само чрез хранителни източници. Витамин D може да се намери в храни като мазна риба, телешки черен дроб, яйца, сирене и гъби. Най-важната полза от витамин D е неговата

Този витамин също така увеличава усвояването на калций, който е жизненоважен за здрави зъби и кости. Той също така играе важна роля в имунната защита, като помага на тялото да се пребори с настинки и грип.

Въпреки че витамин D се намира в много храни, може да е трудно да получите достатъчно от този витамин само чрез диета. Ето защо повечето хора трябва да го приемат като добавка или да се излагат на слънчева светлина всеки ден, което произвежда витамина естествено

За какво служи витамин d в нашето тяло?

Витамин D е необходим за здрави кости и зъби. Той също така подпомага усвояването на калций, което може да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Около 30% от населението има дефицит на витамин D. Този дефицит е по-често срещан при хора с по-тъмна кожа, които живеят в северното полукълбо и през зимните месеци. Витамин D е необходим за здрави кости и зъби. Той също така подпомага усвояването на калция, което може да помогне за предотвратяване на остеопороза.

Каква е препоръчителна дневна доза витимин d?

Препоръчителната дневна доза витамин D е 400 IU (международни единици), но някои хора може да се нуждаят от повече или по-малко от това количество. Няма значителни дългосрочни странични ефекти от приема на твърде много витамин D, но е възможно да изпитате краткосрочни странични ефекти като гадене, повръщане, диария и стомашни спазми.

Някои често срещани източници на витамин D включват слънчева светлина (UVB лъчи), обогатени храни (например мляко), добавки (таблетки или капки) и лекарства с рецепта (витамин D2).

Витамин D, мастноразтворим витамин, е от съществено значение за поддържането на здрави кости и мускули. Дефицитът на витамина може да доведе до остеопороза, рахит или мускулна дистрофия. Има много източници на витамин D, но обикновено се намира само в животински продукти като яйчен жълтък и рибен черен дроб.