Любопитни факти за шпионажа

Любопитни факти за шпионажа

Или какво още да научим за шпионските устройства

Всеки, който желае да използва шпионска техника, е ощастливен защото в последните няколко години има редица шпионски магазини, от които може спокойно да се закупи всякакво устройство за тайна разузнавателна мисия. Но доколко познаваме възможностите на скритите камери, микрослушалките и другите видове уреди?

Устройствата за шпионаж – безценните партньори в мисията

Най-често използваните устройства за шпионаж са скритите камери и микрослушалките

И това не е просто статистически факт. Камерите за тайно видеонаблюдение съществуват от доста дълго време. Първата употреба на такива камери започва, когато „Сименс” инсталира такова устройство на немската ракета V2. Следващото значително събитие в развитието на камерите отнема още около 20 години, докато през 1962 г. система за видеонаблюдение е създадена в Ню Йорк, за да се проследява редът в обществените пространства, с цел намаляване и дори предотвратяване на престъпността. Разбира се, едва ли звучи изненадващо за някого, че сред първите, които са се възползвали масово от услугите за видеонаблюдение, са банковите институции. По последни данни, приблизително 25 милиона камери има по света, като само на летището в Сингапур са инсталирани близо 3000 броя.

А знаете ли, че камерите за нощно виждане “виждат” по-добре от човешките очи?

Камерите за нощно видеонаблюдение съчетават ICR технология и IR LED такава, с чиято помощ се постига перфектно инфрачервено „виждане”, което е способно да заснема дори при условия на съвсем пълна тъмнина. Например, благодарение на тези камери, са премахнати графити, изрисувани с боя, която не се вижда с невъоръжено око. Друга тяхна способност е да “виждат” дори следи, оставени от „невидим” перманентен маркер.

Микрослушалките – незаменими в шпионажа!

Употребата на микрослушалките далеч не се изчерпва само с преписване. Те се използват широко за бизнес срещи, нещо повече – това е един от начините за комуникация на политически срещи, провеждащи се при „затворени врати“ или на „четири очи“. Винаги има начин да получите нужна за вас информация, без събеседникът ви да забележи. Микрослушалките могат да бъдат толкова миниатюрни, че да бъдат поставени навътре в ухото и обикновено са в цвят, който напълно се слива с тена на човешката кожа.

Детските играчки – за сигурността на малчуганите

Докато се движи наоколо, детската количка може да предава пряко видео към смартфона на родителя. Записът може да се гледа и по-късно, тъй като се записва в проследяващото устройство. По този начин има директен родителски контрол върху децата или домашните любимци, които се намират се в друго помещение наблизо.

И малко любопитни факти, свързани с човешкия елемент:

Нинджите са извършвали шпионска дейност

Нинджите се асоциират с герои от филми, светкавично действащи и ловки. Историческата истина обаче се оказва много по-интересна. Освен всичко останало, нинджите са се занимавали с реална шпионска дейност, провеждали са секретни операции, работили са в тила на противника – т. е. те са били тайни агенти.